W skrócie
Domowe kotlety z cukinii z ziemniakami to sposób na pożywne letnie danie. Możesz zrobić je w wersji bezglutenowej, gdy zamiast mąki pszennej użyjesz mąki owsianej, ryżowej lub migdałowej. Polecam korzystać z drobno mielonych płatków owsianych, które zawsze mam pod ręką w kuchennej szafce. Masę na kotlety z cukinii od czasu do czasu wzbogacam startą marchewką, posiekaną drobno papryką lub kukurydzą. Jeśli chcesz zjeść danie fit to, zamiast je smażyć, upiecz kotlety w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystarczy wstawić je na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200° Celsjusza. Poznaj przepis na zdrowy, smakowity i tani posiłek dla całej rodziny
Kotlety z cukinii – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: na 20 kotletów.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 3 średnie ugotowane i przestudzone ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej,
- 100 g zmielonych płatków owsianych,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 80 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić kotlety z cukinii?
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj cukinie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Następnie posól i odstaw na około 10 minut, aby puściła sok.
- Po tym czasie odciśnij nadmiar wody, używając czystej ściereczki lub gazy.
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, rozgnieć przez praskę lub zblenduj, aby uzyskać gładką masę. Upewnij się, że ziemniaki są wystudzone przed dodaniem ich do cukinii.
- W trakcie odsączania cukinii obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Tak samo postąp z natką pietruszki.
- Do dużej miski wrzuć odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię, purée ziemniaczane, cebulę, czosnek, jajko, połowę bułki tartej, zmielone płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki.
- Masę na kotlety z cukinii przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Formuj zwilżonymi wodą dłońmi jednakowej wielkości niewielkie kotlety. Jeśli trzeba, zagęść masę bułką tartą.
- Kotlety panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z 80 ml oleju.
- Smaż kotlety z cukinii z każdej strony, aż do momentu otrzymania rumianej skórki.
- Usmażone kotlety rozłóż na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym, który pomoże wchłonąć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe kotlety z cukinii podawaj z surówką z młodej kapusty.
Możesz także wykorzystać purée ziemniaczane, które zostało z wczorajszego obiadu. W ten sposób powstanie pyszne danie w stylu zero waste.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?