W skrócie
Przygotowanie tych rozbrajających wyglądem babeczek to doskonały sposób na stworzenie wyjątkowej atmosfery na waszym wielkanocnym stole. Nie tylko będą one wyglądać zachwycająco, ale także rozpieszczą wasze podniebienia kremową konsystencją, puszystością i słodkim smakiem. Poznajcie przepis na domowe babeczki wielkanocne wyglądające jak owce.
Babeczki wielkanocne owieczki – przepis na deser
Liczba porcji: 16 babeczek.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na babeczki:
- 55 g szklanki kwaśnej śmietany,
- 120 ml maślanki,
- 2 średnie jajka,
- 60 ml gorącej kawy,
- 80 ml oleju roślinnego,
- 10 ml ekstraktu waniliowego,
- 180 g mąki pszennej typ 450,
- 265 g cukru kryształu,
- 20 g ciemnego kakao,
- 6 g sody oczyszczonej,
- 3 g soli koszernej.
Na krem maślany waniliowy:
- 370 g cukru,
- 225 g masła,
- 5 ml ekstraktu waniliowego,
- 8 ml mleka 3,2 procent,
- szczypta soli koszernej.
Do dekoracji:
- 100 g fondantu cukierniczego,
- 200 g mini pianek marshmallow,
- cukierki lukrecjowe lub małe draże na oczy,
- czarny barwnik spożywczy.
Czytaj także: Błyskawiczne babeczki czekoladowe. Smakują jak marzenie
Jak zrobić babeczki wielkanocne owieczki?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 170° Celsjusza.
- W tym czasie przygotuj masę na babeczki.
- Suche składniki przesiej do misy miksera i wymieszaj do połączenia. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Następnie do miseczki dodaj mokre składniki i wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Do suchych składników dodaj mokre.
- Ubijaj, aż masa będzie gładka i jednorodna.
- W foremce na muffiny rozłóż papilotki, wypełnij równomiernie ciastem do 3/4 wysokości o piecz przez około 15 minut. Babeczki są gotowe, gdy wykałaczka wbita w środek nie jest mokra.
- Upieczone babeczki odstaw do całkowitego wystygnięcia przed dekoracją. W przeciwnym razie krem maślany spłynie.
- W czasie pieczenia i stygnięcia babeczek, zrób krem maślany.
- Ubij masło mikserem na jasną i puszystą masę.
- Do ubitego masła przesiewaj powoli cukier puder.
- Dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1/4 łyżeczki soli i mleko.
- Gotowy krem maślany umieść w rękawie cukierniczym i odstaw do lodówki na 5 minut.
- Fondant cukierniczy zabarw na czarno kilkoma kroplami barwnika.
- Wałkiem podsypanym cukrem pudrem cienko rozwałkuj masę cukrową.
- Przy pomocy owalnej foremki do ciastek wytnij główki owieczek.
- Małą foremką wykrój małe kółko na uszy.
- Cukierki przekrój na pół lub połóż małe draże.
- Posmaruj fondant wodą tak, aby uszy i oczy z cukierków przylegały do głowy.
- Babeczki udekoruj kremem maślanym i przykryj mini piankami marshmallow tworząc wełnę.
- Następnie przyklej do pianek pyszczek owcy przygotowany z fondantu i cukierków.
- Babeczki wielkanocne jak owieczki są gotowe do podania.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?